top of page
belvarosi-tanoda-gimnazium-header-kerdesek.png

Gyakran ismételt kérdések

 • Ha megbuktam, akkor is tudok felvételizni a Belvárosi Tanoda Gimnáziumba?
  Igen.
 • Minden nap be kell járnom?
  Az órarended alapján kell bejárnod. Az órarendedet a mentoroddal közösen tanulmányi programod alapján állítjátok össze. Nappali jogviszony esetén minden nap van óra. Esti jogviszony esetén lehet olyan programot összeállítani, hogy nincs minden nap órád, de akkor annyival lassabban haladsz a tanulmányaiddal, és később jutsz el az érettségiig.
 • Miért más ez a gimnázium, mint a többi alternatív gimnázium?
  - Mi csak kimaradókat - olyan diákokat, akik valamilyen középiskolát elkezdtek, de onnan kimaradtak - veszünk fel. - Kicsi iskola vagyunk kb. 130 diákkal. - Kicsi az iskola épülete is, egy belvárosi bérház földszinti helyiségeiben tanulunk. - Évfolyamok, osztályok helyett tanulócsoportok vannak, osztályfőnök helyett mentort választanak a diákok. - Vizsgarendszer van. - A személyre szabott tanulási programban mindenki a maga ütemében haladhat.
 • Milyen gyakran vannak vizsgák?
  Iskolánkban a tanév 3 harmadévre van osztva. Mindegyik harmadév kb. 10 hetes szorgalmi időszakból és 2-3 hét vizsgaidőszakból áll. Így tehát 10-12 hetente vannak a vizsgák.
 • Van-e esti, levelező tagozat, egyéni tanrendre lehetőség?
  Csak nappali tagozatunk van, ami azt jelenti, hogy az órák hétfőtől péntekig jórészt 9 és 3 óra között vannak. Tehát délutáni, esti, hétvégi órák nincsenek. De 3 különböző munkarendben tudsz tanulni nálunk aszerint, hogy hány kötelező órád van hetente. Heti 30-35 óra között nappali jogviszonnyal, heti 15 órával esti jogviszonnyal, heti 3 órával levelező jogviszonnyal tudsz tanulni.
 • Van-e az iskolának kollégiuma, nem budapestiként is tanulhatok itt?
  Iskolánknak nincs saját kollégiuma, de bármelyik középiskolai kollégiumban lakhatsz, ha hozzánk jársz. Néhány kollégiummal kapcsolatban vagyunk, ha kell, tudunk segíteni helyet találni.
 • Van-e ebédelési lehetőség az iskolában?
  Nincs. Ha hozol magaddal, egy teakonyhában megmelegítheted.
 • Mennyi a legrövidebb idő, ami alatt elvégezhetem a gimnáziumot és megszerezhetem az érettségit?
  Attól függ, hány gimnáziumi éved hiányzik. Gimnáziumi, vagy szakgimnáziumi, technikumi év végi bizonyítványodat különbözeti vizsgákkal valószínüleg be tudjuk számítani. Ha látjuk a hiányzó jegyeidet, akkor tudjuk kiszámolni, megtervezni, mennyi idő alatt tudsz eljutni az érettségiig.
 • Nyolcadik után is tudok felvételizni a Tanodába?
  Nyolcadik osztályból nem tudsz felvételizni hozzánk, csak ha már felvettek valamelyik középiskolába, és azt el is kezdted, de valamiért abbahagytad.
 • Tanulhatnak a gimnáziumban SNI-s fiatalok?
  Igen, de csak korlátozott számban van kapacitásunk fogadni őket.
 • Sok helyen használtok egy furi állatos logót. Mit lehet erről tudni?
  A 'furi állat' rendes neve mexikói axolotl. Mi nagyon szeretjük ezt a cuki kétéltűt, mert különleges képességük van arra, hogy egy sérülés után regenerálódjanak és a megfelelő körülmények között egészen kicserélődnek, megújulnak. Már az aztékok is nagyra tartották őket, az újjászületés kutya alakú istenéhez kötötték a fajt. Te is szeresd az axolotlokat úgy mint mi - veszélyeztetett faj, így rá fér egy kis extra törődés!
bottom of page